image/svg+xml
image/svg+xml

Bartın Üniversitesi (BARÜ) 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Büyük Katılımla Gerçekleştirildi.


BARÜ ev sahipliğinde bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası Ar- Ge Proje Pazarı, 7-8 Kasım 2024 tarihlerinde Kutlubey Yerleşkesi'nde gerçekleşti. 2017’den bu yana bilim ve teknolojiye yönelik farkındalığı artırmayı ve Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkıda bulunmayı amaçlayan etkinlik, bu yıl da yoğun ilgi gördü. Etkinlik, Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen araştırmacıları, akademisyenleri, öğrencileri ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Bu yıl 47 üniversite, 30 lise, 10 kurum ve Ar-Ge merkezi ile 9 farklı ülkeden araştırmacıların katılımıyla bölgenin en önemli bilim ve teknoloji etkinliklerinden biri olan proje pazarı, “Tam Bağımsız, Güçlü Türkiye” idealiyle yerli ve milli teknolojiyi geliştirme amacını taşıyan projelere sahne oldu.

Etkinlik, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ve Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan’ın katılımıyla düzenlenen açılış töreniyle başladı. Açılış konuşmalarında, bilim ve teknolojiye olan ilgiyi artırmanın ve gençlerin geleceğe yön verecek teknolojilere odaklanmalarının önemi vurgulandı. Törende ayrıca, BARÜ Akademik Performans Ödülleri sahiplerine takdim edildi ve başarılı akademisyenler onurlandırıldı. 

"Sergi Alanlarında Projeler Sergilendi ve Teknik Sunumlar Gerçekleştirildi."

Etkinlik boyunca, proje sahipleri ile sektör temsilcileri sergi alanlarında bir araya gelerek potansiyel iş birlikleri geliştirme fırsatı buldu. Etkinliğin ilk gününde, ilk olarak Creavit Ar-Ge Merkezi Müdürü Atamer Akbay, “Creavit Ar-Ge Merkezi ve Çalışmaları” başlıklı sunumunda, firmanın yeni teknolojilerle geliştirdiği ürünler hakkında bilgi verdi. Ardından, Sanko Holding Çimko Genel Müdürü Dr. Önder Kırca, çimento sektöründeki Ar-Ge yatırımlarını anlattı ve girişimcilik ile disiplinli çalışmanın önemine değindi. Etisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Özgün ise teknoloji alanında fark yaratmanın önemi üzerinde durarak gençleri, yenilikçi düşünmeye ve hayatı kolaylaştıracak projelere odaklanmaya teşvik etti.

Etkinliğin ikinci gününde, savunma sanayi ve teknoloji alanında lider firmalardan Roketsan, Havelsan, Türksat ve Aselsan temsilcileri katılımcılarla deneyimlerini paylaştı. Roketsan Ar-Ge Lider Mühendisi Anıl Selam, “Yenilikçi Ürünlerimiz ve Ar-Ge Çalışmalarımız” başlıklı sunumunda savunma sistemlerine yönelik geliştirdikleri füze ve mühimmat sistemlerinden bahsetti. Havelsan Teknik Mühendisi Anıl Okan, çalıştıkları Ar-Ge projeleri ve ürettikleri yeni teknolojiler üzerine bilgi verdi. Türksat Ar-Ge ve İnovasyon Direktörü Altan Akyol, uydu ve haberleşme sistemlerinde milli çözümler üzerine sunum yaparak, yerli üretimin güvenlik açısından önemini vurguladı. Aselsan Başmühendisi Selim Sancı ise Aselsan’ın yerli yapay zeka sistemleri ve teknolojik transfer çalışmaları hakkında bilgiler sundu.

Günün son oturumunda ComPro Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Keklik, dijital altyapı güvenliği ve veri işleme alanlarında kuantum bilgisayar teknolojisinin önemini vurguladı. Birleşmiş Milletler'in 2025 yılını "Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Yılı" ilan ettiğini belirten Keklik, kuantum teknolojilerinin finans, sağlık ve enerji gibi sektörlerde veri güvenliği açısından kritik rol oynayacağını ifade etti.

"Ulus Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Hazırladığı Projeler Büyük İlgi Topladı."

BARÜ, Ulus Meslek Yüksekokulu, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Tapu ve Kadastro Programı öğrencileri, etkinlikte iki proje ile yer aldı. Öğrencilerden Ayşenur Üstünel’in, Öğr. Gör. Nurçin Seymen Aksu danışmanlığında hazırladığı "Katı Atık Yönetiminin Akıllı Kent Oluşumunda Değerlendirilmesi: Bartın Kenti Örneği" başlıklı proje ve Beyza Tanrıkulu’nun, Öğr. Gör. Eren Gürsoy Özdemir danışmanlığında hazırladığı "Bartın İlinde 20 Yıllık Arazi Kullanımı ve Arazi Örtüsü Değişimi: Uzaktan Algılama ve CBS Analizi" başlıklı proje sergi alanında ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Etkinliğin son gününde, TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit’in konuşmasıyla başlayan kapanış töreni gerçekleştirildi. Törene Adalet Bakanı Sn. Yılmaz Tunç da katılarak kapanış konuşmasını yaptı. Tören sonunda, jüri tarafından değerlendirilen projeler arasından dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

"BARÜ Ar- Ge Proje Pazarı, Bilimsel ve Teknolojik Fikirlerin Hayata Geçirilmesi İçin Bir Platform Sağladı."

Bu yılki Ar - Ge Proje Pazarı, bilimsel ve teknolojik fikirlerin hayata geçirilmesi adına önemli bir platform oldu. Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde Ar - Ge kültürünün güçlenmesine katkıda bulunan etkinlik, sektör temsilcileri ve proje sahipleri arasında yeni iş birliklerine de zemin hazırladı. Bu yılki projeler, hem yerel topluluk hem de bilim dünyası için umut vaat eden yenilikçi yaklaşımlar sundu.



Haber: Öğr. Gör. Eren Gürsoy Özdemir  Fotoğraf: BARÜ İletişim Koordinatörlüğü ve Aleyna Gediktaş
Video: Beyza Tanrıkulu
Birim Bilgi İşlem ve WEB Komisyonu

  • Bartın Üniversitesi (BARÜ) 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Büyük Katılımla Gerçekleştirildi.

  • REYEM'den Öğrencilerimize makine eğitimi

  • Oryantasyon Eğitimleri İle Ulus Meslek Yüksekokulumuz Yeni Döneme Hazır.

  • Ulus Meslek Yüksekokulu'nda "Giysilerin Yeniden Hayat Bulsun" Projesi ile Sürdürülebilir Bir Geleceğe Adım Atıldı

  • Meslek Yüksekokulumuz 12'inci Mezunlarını Verme Coşkusunu Yaşadı

  • BARÜ, dünyanın en iyi genç üniversiteleri arasında

  • Meslek Yüksekokulumuzda Toplumsal ve Kültürel Faaliyetler Komisyonu'nca "Çevre Kirliliği" Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

  • Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanlarından Abdipaşa Çok Programlı Anadolu Lisesi'ne Bölüm Tanıtım Ziyareti

  • Meslek Yüksekokulumuzda ‘KPSS ve Kamuda Kariyer’ Konulu Mesleki Söyleşiler Etkinliği Düzenlendi.

  • Birim İç Değerlendirme Raporunun Yazılması Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ile ilgili eğitim düzenlendi